"Història d'Espanya"

Comentari de mapa:

1. Fes clic sobre Itàlia per veure l'explicaió de la seva expansió

2. Fes clic sobre Sicilia per veure l'inici de les Guerres Púniques

3. Fes clic sobre la Península Ibérica o l'actual Tunísia per veure l'expansió dels CartaginesosLa primera guerra púnica (264 a. C.-241 a. C.) va ser la primera de les tres guerres que van lliurar la República cartaginesa i la República romana, les dues grans potències de la Mediterrània occidental en aquell moment. Durant vint-i-anys van lluitar per la supremacia a l'illa de Sicília, la seva aigües circumdants i el nord d'Àfrica, en què va ser el conflicte bèl·lic més llarg i continu de l'Antiguitat, així com la major guerra naval fins llavors.

La guerra va començar en l'any 264 a. C. amb l'assalt romà de la ciutat siciliota de Messina, controlada pels cartaginesos, que va donar als romans un punt de suport militar a l'illa. Els romans van construir una armada per desafiar la poderosa marina de guerra cartaginesa i fer-se amb el control de les costes de Sicília. Entre batalles navals i tempestes, es van perdre set-cents quinquerremes romans i cinc-cents cartaginesos juntament amb centenars de milers de vides. El domini del mar va ser guanyat i perdut repetidament per tots dos bàndols. L'any 255 a. C., una invasió romana de l'Àfrica cartaginesa va acabar amb la derrota romana en batalla i la captura del cònsol romà Marc Atilio Régulo. Al llarg de la guerra, els romans van ser conquistant pas a pas Sicília i van conduir als cartaginesos a l'extrem oest de l'illa.

Després que les dues parts haguessin arribat a un estat de cuasiagotamiento, els romans van mobilitzar la riquesa personal dels seus ciutadans i van formar una nova flota que van posar sota el comandament de Cayo Lutacio Catul. La batalla que va seguir a les illes Egadi va concloure amb la derrota definitiva de la flota cartaginesa, el que va obligar a l'Estat púnico a rendir-se. En el tractat de pau que es va signar, Cartago va ser expulsada de Sicília (que es va convertir en la primera província romana) i obligada a pagar un fort indemnització.

La guerra va ser seguida per una rebel·lió a Cartago de les seves mercenaris. Els romans van aprofitar la debilitat de la República cartaginesa per apoderar-se de les seves possessions a Còrsega i Sardenya, violant el tractat de pau. La irresolució de les diferències entre les dues potències va conduir finalment a la segona guerra púnica.